Niestety, częstotliwość postów pozostawia wiele do życzenia, ale staram się jak mogę, pewnie kiedyś nauczę się robić to regularnie. :)
Sesja, sesja i po sesji, wygrałam z nią 7:0, więc zadowolona powracam do żywych i koncentruję się na celach postawionych na najbliższe pół roku. Skończyłam już pierwszy stopień studiów dietetycznych, dlatego staram się w dużej mierze pogłębiać moje zainteresowania. Życie kierunkuje mnie trochę w inną stronę, dlatego też studia magisterskie kontynuuje na innym kierunku.
Dzisiejszy post chce poświęcić Nasionom Chia, inaczej Nasiona Szałwii Hiszpańskiej.
Co to jest Szałwia Hiszpańska?
Roślina z rodziny jasnotowatych, ma szerokie liście i nieduże, fioletowe lub białe kwiaty, a jej owoce zawierają dużą ilość owalnych nasion, czyli popularnych nasion chia. Pochodzi ona z Meksyku oraz Gwatemali. Uprawiana już przez Azteków w czasach prekolumbijskich, obecnie nadal bardzo popularna w tych rejonach. Jej najcenniejszym składnikiem są nasiona, z których można przygotować napoje oraz żywność.
Źródło: google.pl hasło: Szałwia hiszpańska |
Co takiego nadzwyczajnego jest w Nasionach Chia?
Nasiona chia zwierają dużą ilość kwasów tłuszczowych Omega-3 oraz Omega-6 w optymalnych proporcjach. Są one źródłem witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Są w nich takie witaminy jak: E, B1, B3, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk i niacyna. Zawierają również łatwo przyswajalne białko, głównie rozpuszczalne w wodzie oraz dużą zawartość błonnika, który wspomaga działanie układu trawiennego, pomagają w lepszym wchłanianiu się pokarmów, a to wspomaga wchłanianie substancji odżywczych wraz ze znaczącym uwodnieniem.
Źródło: fitness.sport.pl |
Co ja myślę o tych niezwykłych nasionach?
Staram się znaleźć najlepszy sposób na ich przyrządzanie, próbowałam już z wodą, mlekiem krowim, mlekiem sojowym oraz mleczkiem kokosowym, w akompaniamencie przeróżnych owoców. Nasiona same w sobie nie mają żadnego smaku, to w jaki sposób je podamy wpłynie na ich smak. Nie mogę na razie też powiedzieć nic na temat jego niesamowitego działania, ponieważ nie używam go na tyle długo, aby mówić o rezultatach stosowania nasion, oczywiście podejmę się 3-miesiącznego stosowania nasion w mojej diecie, wtedy będę mogła opisać, czy coś zauważyłam. :)
Oraz dołączam przepis na nasiona, który mi najbardziej na tę chwilę przypadł do gustu.
KOKOSOWY PUDDING Z CHIA
Składniki:
- duża puszka mleka kokosowego / 400 ml
- 100 ml dowolnego mleka
- 4 czubate łyżki nasion chia / 1/4 szklanki
- 2 łyżki syropu z agawy
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
- Do miski wlać obydwa rodzaje mleka, ziarna chia, syrop z agawy i wanilię. Wszystko mieszać intensywnie trzepaczką przez 2 – 3 minuty, przelać do przygotowanych szklanek lub słoiczków i odstawić do lodówki na przynajmniej 3 godziny lub na całą noc.
- Następnego dnia gotowy pudding obsypać świeżymi owocami, oblać ulubionym syropem lub konfiturą i zjeść.
Źródło: patulove.pl |
CHIA FRESCA
Składniki:
- szklanka przefiltrowanej wody/wody kokosowej
- 1-2 łyżki nasion chia
- sok z połowy limonki
- łyżeczka syropu klonowego/miodu
Wszystkie składniki połącz ze sobą w szklance lub butelce, energicznie mieszając je łyżką. Schładzaj napój w lodówce.
Źródło: elle.pl |
Dajce znać, co wy myślicie o nasionach i czy stosujecie, a może macie jakiś ciekawy przepis? :)
Buziaki, K.
Znamy i lubimy chia :) Pudding❤
OdpowiedzUsuńwww.linailia.blogspot.com
Nigdy nie używałam w swojej kuchni tych nasion. :)
OdpowiedzUsuńDodałam do obserwowanych :*
Nigdy ich jeszcze nie miałam, ale kiedyś słyszałam, że można z nich robić żel nawilżający do użytku kosmetycznego;)
OdpowiedzUsuńObserwuję;)
Szczerze to nigdy nie miałam z nimi do czynienia a przynajmniej ich nie używałam :)
OdpowiedzUsuńanonimoowax.blogspot.com
Jadłam, są mega sycące :D
OdpowiedzUsuńJest o nich głośno, ale szczerze mówiąc nie miałam nigdy okazji spróbować. Twoja recenzja bardzo zacheca do przetestowania, więc chyyba się skuszę ♥
OdpowiedzUsuńzapraszam do siebie http://stylovepaznokcie.blogspot.com
Słyszałam o nich i się skusiłam :D
OdpowiedzUsuńCo powiesz na obs za obs ?- zacznij a ja się zrewanżuję
Zapraszam również na konkurs na moim blogu w którym można wygrać różne perełki !
magicworldprincesscarmen.blogspot.com
oo musze spróbować!!
OdpowiedzUsuńzapraszam do mnie:)
Wiele o nich słysze chyba muszę spróbować! Zapraszam, melodylaniella.blogspot.com
OdpowiedzUsuńCiekawe ziarna, pierwszy raz raz o nich slysze :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do obserwacji naszego bloga :))
Nigdy nie próbowałam, ale słyszałam o nich dużo :) Warto wprowadzić do swojej diety :)
OdpowiedzUsuńale mi ochoty narobiłaś na pudding!
OdpowiedzUsuńSandicious
Znam i próbowałam, nawet niezłe ;d
OdpowiedzUsuńMUSZĘ zrobić ten pudding! :D
OdpowiedzUsuńwww.missplanner.pl
Slyszalam o nich wiele dobrego :)
OdpowiedzUsuń